Zdrowie

Mity i fakty na temat żywności i cholesterolu

Jaja, tłuszcze, itp., wiele zostało powiedziane na temat żywności i wysokiego cholesterolu, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co jest naprawdę prawdą? Oto kilka mitów, które rozwieją Twoje wątpliwości.

Mit. Nie muszę się martwić o to, co jem, mój lekarz przepisał mi leki na obniżenie cholesterolu.

Fałsz. Musisz się martwić o zdrową dietę. Mamy dwa sposoby na uzyskanie cholesterolu: poprzez dietę i poprzez produkcję endogenną, czyli wytwarzanie przez nasz własny organizm. Leki mogą zatrzymać endogenną produkcję, ale spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone może nadal podnosić poziom cholesterolu.

Mit. Jestem młody, szczupły i wysportowany, więc nie mogę mieć wysokiego poziomu cholesterolu.

Fałsz. Każdy, niezależnie od budowy ciała i poziomu aktywności fizycznej, może mieć wysoki poziom cholesterolu. Osoby z nadwagą lub otyłością są bardziej podatne na zachorowanie, ale również rodzinne występowanie wysokiego poziomu cholesterolu lub prowadzenie niezdrowego trybu życia może mieć wpływ na poziom cholesterolu.

Mit. Wszystkie tłuszcze są złe i pogarszają poziom cholesterolu.

Fałsz. W zależności od diety, możesz otrzymywać zdrowe i niezdrowe tłuszcze. Oto one.
Zdrowe tłuszcze pomogą Ci utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegną chorobom serca.
1. Jednonienasycone: awokado, oliwa z oliwek i orzechy (pistacje, migdały, orzeszki ziemne, nerkowce).
2. Wielonienasycone: orzechy, tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki).
Tłuszcze, które są szkodliwe dla zdrowia: podnoszą poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie.
1. Tłuszcze nasycone: przetworzone mięsa, takie jak kiełbasy, bekon i hamburgery, masło, smalec, sery wędliniarskie, pełne mleko, olej kokosowy i palmowy.
2. Trans: margaryny, dania wstępnie gotowane, pieczywo przemysłowe (herbatniki i ciasta) oraz chipsy.

Mit. Jeśli stosuję dietę wegetariańską, nie muszę dbać o poziom cholesterolu.

Fałsz. Kluczem jest równowaga. Wegetarianie spożywają więcej pokarmów bogatych w błonnik, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach. Ale są pokarmy pochodzenia roślinnego, które są źródłem tłuszczów nasyconych, a jeśli dieta nie jest ściśle wegetariańska, pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans są również spożywane, które w nadmiarze mogą zwiększyć poziom szkodliwego cholesterolu (LDL).

Jak widać, nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia i nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, więc odłóż na bok mity i naucz się kontrolować poziom cholesterolu w swojej diecie poprzez zdrowsze odżywianie i uzupełnianie go ćwiczeniami fizycznymi oraz herbatami ziołowymi.

1 thought on “Mity i fakty na temat żywności i cholesterolu”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *