Dieta

5 przystawek, dzięki którym można cieszyć się karczochami

Poniżej prezentujemy 5 ciekawych przystawek, dzięki którym można cieszyć się karczochami. Pierwsza przystawka z karczochów z dużą ilością miodu. Uwielbiasz karczochy? Spróbuj połączyć je ze słodkim smakiem miodu.

1. Karczochy z miodem.

Sprawdź ten przepis.
Składniki.
3 karczochy, 3 łyżki deserowe miodu, ½ cytryny, kolendra, oliwa z oliwek i sól.
Przygotowanie.
Usuń wszystkie twarde części karczochów aż do serca i dobrze je oczyść. Doprowadzić wodę do wrzenia, a kiedy zacznie wrzeć, dodać szczyptę soli i dodać karczochy. Wyciśnij cytrynę i gotuj przez 15-20 minut, aż zmiękną. Wyjąć karczochy z wody i odsączyć je tak dobrze, jak to możliwe. Polej je kilkoma łyżeczkami miodu, wlej odrobinę oleju na patelnię i podsmaż karczochy. Kiedy będą już chrupiące, połóż je na papierze kuchennym, aby wchłonęły nadmiar oleju i podawaj z posiekaną kolendrą do smaku.

2. Świeże serca karczochów z jajami przepiórczymi.

Serca karczochów są najbardziej miękką częścią karczocha i jednocześnie najbardziej wykwintną. A gdyby tak połączyć je z jajkami przepiórczymi?
Składniki.
5 karczochów, 5 jaj przepiórczych, słodką paprykę, oliwę z oliwek, ocet, czarny pieprz i grubą sól.
Przygotowanie.
Usuń wszystkie liście i łodygi z karczochów, aż pozostanie tylko serce. Pamiętaj, aby dokładnie go wyczyścić. Ugotuj serca karczochów z odrobiną octu, a gdy zobaczysz, że są dobrze ugotowane, odcedź je. Usmaż małe jajka przepiórcze na oliwie z oliwek. W trakcie gotowania dodajemy szczyptę pieprzu. Otwórz środek serca tak, aby stały pionowo, umieść na nich jajko przepiórcze i udekoruj danie słodką papryką i grubą solą, aby nadać mu szczególny charakter.

3. Wegańska przekąska z karczochów.

Jeśli szukasz wegańskiej przekąski, to może to być bardzo prosty wybór.
Składniki.
4 małe karczochy, 1 ząbek czosnku, świeża pietruszka, 2 cytryny, oliwa z oliwek extra virgin, czarny pieprz i sól.
Przygotowanie.
Oczyść karczochy tak dobrze, jak to możliwe, usuwając części, których nie lubisz i gotuj je przez 20-30 minut. Na patelni z oliwą lekko podsmażamy posiekany czosnek. Dodaj karczochy, odrobinę więcej oleju, sól i posiekaną pietruszkę, a następnie gotuj na dość dużym ogniu przez około 5-10 minut. Po ugotowaniu ułóż je na talerzu, dodaj porządnie wyciśnięty sok z cytryny i szczyptę pieprzu, i gotowe!

4. Przekąska z karczochów i sera śmietankowego.

Szukasz łatwego przepisu na ten weekend? Oto on!
Składniki.
6 serc karczochów z puszki, serek śmietankowy i dżem.
Przygotowanie.
Namocz karczochy w niewielkiej ilości wody, ułóż je na blasze i posmaruj serkiem śmietankowym. Aby dopełnić wykwintności, dodaj odrobinę ulubionej marmolady.

5. Miseczki karczochowe z wiórkami szynki iberyjskiej.

Chcesz zaskoczyć swoich gości shotem z karczocha?
Składniki.
2 karczochy, 1 mały ser, wiórki szynki iberyjskiej, oliwa z oliwek, sól.
Przygotowanie.
Ugotować karczochy. Przełóż je do miski, dodaj ser, sól i olej, a następnie wymieszaj wszystko mikserem. Dodaj sól i masz swój strzał. Teraz wystarczy, że dodasz na wierzchu wiórki z szynki.

Ciesz się niesamowitym smakiem karczochów jako przystawki!

2 thoughts on “5 przystawek, dzięki którym można cieszyć się karczochami”

Leave a reply to Krystian Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *